Didn't work!

David Beard davidebeard at comcast.net
Fri May 29 05:29:02 PDT 2009


    You say that after riding 80 miles you have an inch of play in the 
chain. How much play are you setting into the chain to begin with? You 
should adjust your chain so there is between 1" and 1 1/2" of play to 
begin with. If you set the chain too tight, you will wear out your chain 
and sprockets in a hurry. Causees the chain to run hot and can ruin a 
chain very quickly. Too loose is better than too tight when adjusting a 
chain. I don't know if an over tight chain will induce a vibration or 
not. Since it doesn't happen until 5 or 10 minutes after you've been 
riding, is it possible you have a bad tire? Possibly out of round or 
balance and after the tires warm up, the problem becomes obvious?
    The oil leak sounds like the usual leak around the shifter shaft. 
That seal is notorious for leaking. Fairly easy to replace, though it's 
been awhile since I've done it. Charles is an expert on this problem and 
can jump in with instructions.

Dave B

Guy Ramsey wrote:
> OK, so I replaced the chain and both sprockets. I still have a vibration. It doesn't do it right away, but after running for about 5-10 minutes I gradually gets worse. I also still have the problem with the chain tension... I set the tension, nothing on the rear axle moves and after putting 80 miles on the bike, I have about 1" of play in the chain. Oh, and I now have a new oil leak from somewhere under the front sprocket cover... This sucks. I don't think I'm cut out to be a shade tree mechanic.

More information about the GPZList mailing list